Preppaus apuna lapsiperheen arkiruokailussa

Kun käytät aikaa, säästät sitä!

 

Meal prep tarkoittaa yksinkertaisuudessaan aterioiden valmistamista etukäteen. Preppailua voi kuitenkin toteuttaa monella eri tavalla. Voit valmistaa vaikka koko viikon lounaat valmiiksi annosrasioihin tai valmistella ruokia ja niiden osia. Valmiit annokset toimivat parhaiten esimerkiksi yhden henkilön talouksissa tai vaikka työlounaisiin. 

 

Lapsiperheessä preppaus tarkoittaa yleensä sitä, että ruokia tehdään ja valmistellaan kerralla enemmän. Preppaus voi olla myös sitä, että ruoan osia valmistellaan etukäteen ja itse ruoka valmistetaan myöhemmin, mutta sen tekeminen on preppauksen ansiosta nopeampaa ja helpompaa. Lapsiperheessä preppauksesta voisi meal prepin sijaan puhua ennemminkin food preppinä tai dinner preppinä. 

 

Preppaus vaatii oman aikansa, mutta sen vapauttama aika sieltä kiireisimmistä arjen hetkistä palkitsee! Sen lisäksi, ettei sinun tarvitse työ- ja päiväkotipäivän päätteeksi tarttua ensimmäiseksi kauhaan, säästät aikaa myös keittiön siivouksessa ja tiskaamisessa. Ruoanlaiton jäljet siivotaan preppailun päätteeksi, eikä päivittäin. Myös astianpesukone pyörii harvemmin, sillä sinne ei kasaannu päivittäin itse ruoanlaitosta syntynyttä tiskiä. Arki-iltoina voit käyttää ruoanlaitosta säästyneen ajan vaikka ulkoiluun perheen kanssa. 💗

 

Meidän lapsiperhearjessamme preppaus näyttää suurinpiirtein tältä; 

 

SUNNUNTAI 

Mies ottaa vetovastuun lapsista ja minä keskityn reilun tunnin ajan preppailuun. Olemme siis järjestäneet tietyn ajan ja samanlaisena toistuvan rutiinin preppailun ympärille. Sunnuntain preppi on arkiruokailumme toimivuuden ja helppouden kannalta aivan ehdoton! 

  • Kaksi ruokaa alkuviikolle
    • Miehelle annostelen valmiit eväsrasiat noin kolmelle päivälle
    • Muuten ruokia lämmitellään isosta astiasta mikrossa tai pannulla
  • Keskiviikon keittoon juurekset valmiiksi 
    • Säilyvät erinomaisesti kylmällä vedellä peitettynä jääkaapissa (Huom! Perunaa ei suositella säilyttämään vedessä näin pitkään, koska se saattaa muuttaa koostumustaan. Me emme ole tällaista huomanneet. Jos olet kuitenkin tarkempi, voit pilkkoa juurekset jääkaappiin vaikka edellisenä iltana.)
    • Keiton kanssa saatan valmistaa myös jääkaappiin sämpylätaikinan
  • Paloille pinaatti- tai marjapannaria, peltileipää, muffineita, uunipuuroa tms. 
    • Kun uuni on lämmitetty ruokia varten, hyödynnän tämän myös viikon paloille 
    • Uunissa muhii usein uunipuuro (esim. uunin alaosassa samaan aikaan ruokien kanssa) 
    • Vaihtelevasti teen myös muutamia tuorepuuroja tarpeen mukaan
    • Mies valmistaa alkuviikoksi itselleen omat rahkavälipalat töihin (rahkaa, marjoja, maapähkinävoita jne.) 
  • Hedelmien ja kasvisten kuoriminen ja pilkkominen
    • Perusta sille, että meillä ylipäänsä tulee syötyä hedelmiä ja kasviksia näin paljon!
    • Näistä saa pitkin viikkoa napattua eväitä, nopeita välipaloja ja lisukkeita ruoalle
    • Voin rehellisesti tunnustaa, että tartun iltaisin paljon helpommin karkkipussiin kuin alan kuoria hedelmiä!

 

KESKIVIIKKO

  • Keiton keittäminen 

    • Juurekset valmiina, eli vain proteiinin valmistus tarvittaessa ja keiton keittäminen

  • Mikäli jääkaapissa odottelee valmis sämpylätaikina, hyödynnän taas uunin lämmityksen ja valmistan jonkun nopean uuniruoan samalla kun paistan sämpylät

 

LOPPUVIIKKO

  • Loppuviikko menee yleensä enemmän fiiliksellä, tehdään ruokaa yhdessä ja herkutellaan

  • Jos viikonloppu on kiireinen, valmistelen sitä perjantaina

    • Tämä preppi on kuin kevyt versio sunnuntaiprepistä

  • Preppaan lisää hedelmiä ja kasviksia

    • Mikäli vanhoja on jäljellä, kippaan kaikki loput kannuun ja surautan smoothieksi (lapset haluavat aina arvata, minkä väristä smoothiesta tulee!)

  • Sunnuntaina syödään viikon jämiä hävikkiaterialla

 

Preppaus on rutiini, joka vapauttaa aikaa muille asioille

 

Sunnuntain preppi saattaa vaikuttaa luettuna raskaalta, mutta sitä se ei ole. Toki alussa koko keittiö räjähti ja puolessa välissä iski epätoivo, että oliko pakko aloittaa kaikki nämä. Kuten muissakin uusissa asioissa elämässä, harjoitus tekee mestarin. Nykyään sunnuntaipreppi on rutiini, johon menee yleensä maksimissaan tunnin verran aikaa. Viikolla voin kuitenkin nauttia helppoudesta, eikä minun tarvitse jatkuvasti pähkäillä, että "pitäisi alkaa tekemään ruokaa" vaan voin rauhassa keskittyä muihin asioihin! 😍

Mikäli teillä on jo isompia lapsia, voisi sunnuntaipreppi olla koko perheen yhteinen tunti, jossa tulisi samalla käytyä läpi viikon kuulumiset? Ruoanlaiton lomassa myös puolison kanssa vaihdetaan varmasti erilailla kuulumisia kuin vaikka television ääressä? 

Nykyään jos sunnuntaipreppi jää syystä tai toisesta välistä ja valmistan ruokaa esimerkiksi töiden ja päiväkodin jälkeen, oloni on kuin sammuttaisin tulipaloa. Puhumattakaan siitä, jos joutuisin välissä vielä ruokakauppaan! 😅 Olen jo ehtinyt tottua rentoon menoon arkiruokailun suhteen ja ehkä toisaalta opettanut lapsetkin siihen, että päiväkodista tullessaan he saavat huomiota, enkä lähde heti keittiöön puuhastelemaan. Nautin siitä, että päiväkodin jälkeen voi jäädä halutessaan vaikka hetkeksi pihalle, eikä tarvitse kiiruhtaa hellan ääreen. 

Voisiko tällainen rutiini toimia myös teillä? 

Miia Miialasta

Instagramista @miialafi löydät lisää sisältöä sunnuntaiprepistä! >>>

Oletko jo tilannut Miialan uutiskirjeen?

Maksuton arkiruokavinkki joka viikko!

Voit peruuttaa uutiskirjeen koska tahansa.