Meillä ei koskaan ole aikaa asioille, joita emme halua tehdä.

arkiruoka kiire lapsiperhearki ruuhkavuodet
kiireinen arki

Teksti tuotu vanhasta blogista. Julkaistu alun perin 6.7.2022.

Minulla ei todellakaan olisi aikaa sille, että jättäisin suunnitelmat tekemättä.

Aikaisemmassa tekstissäni kerroinkin, että kuulen usein, kuinka suunnitelmallisuudelle ja ruoanlaitolle ei ole aikaa. Minulla ei todellakaan olisi aikaa sille, että jättäisin suunnitelmat tekemättä. Tällä hetkellä kiireinen arkemme on siis suurin motivaattorini suunnitelmalliseen arkiruokailuun. Kun tulimme kotiin aamupäivän rantareissulta, nauroimme miehen kanssa, että jos ruoka ei olisi ollut valmiina, niin ihan todellako olisimme siinä alkaneet kokkailemaan. Nälkäkiukku oli jo pahasti päällä 1- ja 2- vuotiailla, mutta myös miehellä. 😉 Nämä tilanteet ovat niitä, jotka suunnittelemattomuuden vuoksi johtavat kalliimpiin valmisruokiin ja take away sapuskoihin. 

 

En usko, että sinulla tai minulla, on kovinkaan usein ylimääräistä aikaa. Jokaisen meistä on vain valittava, mihin aikansa haluaa käyttää. Kun esikoisemme syntyi, käytin mielestäni kaiken ajan siivoamiseen ja kodinhoitoon, mutta ehdin kuitenkin katsoa kaikki Greyn Anatomian tuotantokaudet. Kun kurkistin puhelimestani, kuinka paljon selailin päivittäin somea, päätin opiskella vauvavuonna yrittäjän ammattitutkinnon. Minulla ei todellakaan ollut varaa sanoa, ettei ole aikaa. Lasten syntymän jälkeen minulla ei ole ollut aikaa lähteä salille, mutta minulla oli aikaa perustaa yritys. Yrityksen halusin todella perustaa. Tein ISON päätöksen ja lopetin Emmerdalen katsomisen. Sitä en ollut halunnut tehdä sen vuoksi, että olisin käyttänyt ajan kuntosalilla. Ruokasuunnittelu ja kotiruoan suunnitelmallinen valmistaminen ei vie viikossa montaakaan tuntia. Paljonko sinä käytät aikaasi somessa tai netflixin ääressä? Onko todella niin, että sinulla EI ole aikaa?

 

Kun suunnittelet perheesi ruokahuoltoa etukäteen, lupaan sinulle, että se säästää aikaasi enemmän kuin vie sitä. 

Suunnitelman laatiminen vie tietysti aikaa, varsinkin kuin aloitat ja vasta harjoittelet. Voit kuitenkin käyttää esimerkiksi kiertävää ruokalistaa, jolloin suunnittelu tehdään vain kerran ja pohja on valmiina. Tietenkin voit tehdä tähän muutoksia, mutta suuritöisin pohja on valmis. Suosittelen ehdottomasti kiertävää listaa sinulle, jos soveltaminen ja suunnitelman tekeminen tuntuu isolta urakalta. Alussa meinasin itsekin luovuttaa, kun joka viikkoinen suunnittelu alkoi tuntua tympeältä. Huomasin kuitenkin, että mitä parempi pohja alkoi olla, sitä helpommaksi se muuttui. 

Kuvitellaan hetki, että olet tehnyt pitkän työvuoron ja ehtinyt päiväkodille juuri ja juuri ajoissa. Lapset ovat ulkoilusta väsähtäneitä ja sinä antanut jo kaikki voimasi työpaikalla. 

Haluatko tässä tilanteessa; 

-Ajaa kauppaan kiukuttelevat lapset takapenkillä.

-Aloittaa parkkipaikalla googlailun, että mitä nopeaa ja helppoa tänään syötäisiin. Lapset huutelevat jo, että mennään! 

-Istutat yhden lapsen kärryyn, heti kun löydät jostain poletin. Kaksi muuta sinkoilevat ympäriinsä. Kaupassa on iltapäiväruuhka, etkä löydä millään mitä etsit. Oikeastaan et edes muista mitä olit etsimässä. 

-Kassajonossa lapset lukevat lehtitelineen Aku Ankat, etkä edes jaksa kieltää. Joku on unohtanut punnita banaanit. 

-Maksat ostokset ja kun pakkaat niitä, lapsia ei näy enää missään. Paitsi se yksi, joka on juuri kiipeämässä pois kärryistä. 

-Ajat kotiin, purat ostokset ja taputat jo hieman itseäsi olalle, olet voiton puolella. 

-Ostit nopeat lihapullat ja ranut. Uuni lämpenee tänään erityisen hitaasti ja ranskalaisetkin näyttävät löllöiltä ja valkoisilta vielä puolen tunnin päästäkin. Salaattia ei kukaan jaksa enää pilkkoa. 

Valmisruoka on niin nopeaa ja helppoa? 

Voisivatko suunnitelmallisuus ja säästö mahdollistaa lisää aikaa? 

Voit myös laatia perheellenne ruokasuunnitelman, ennakoida nämä päivät ja valmistaa ruoan ennakkoon. Voit käyttää kauppakassipalvelua, josta tilaat ruoat viikoksi. Voit pilkkoa kasvikset ja salaatit silloin, kun sinulla on sille sopiva hetki. Kun olet hakenut lapset päiväkodista, ajatte suoraan kotiin ja nostatte jääkaapista pöydälle valmiin aterian. Kaiken muun ylläolevasta tarinasta säästetyn ajan voitte käyttää toisiinne, ennen kuin on taas ilta ja aika käydä nukkumaan. 💕

 

Tein juuri asiakastutkimusta ja haastattelin muutamia äitejä. Yksi äideistä kertoi, että jos hän onnistuisi säästämään ruokakuluissa, hän pitäisi ylimääräistä vapaata. Ylimääräistä vapaata voisi hyödyntää ruokien preppaamiseen ja säästön ylläpitämiseen, mutta mikä tärkeintä "säästö mahdollistaisi enemmän aikaa perheelle, se aika on korvaamatonta". 💓

❤ Miia 

Oletko jo tilannut Miialan uutiskirjeen?

Maksuton arkiruokavinkki joka viikko!

Voit peruuttaa uutiskirjeen koska tahansa.