Kuinka paljon se "mitä ihmettä me tänäänkin syödään" oikein maksaa?

ruokakulut ruokasuunnittelu
Käy läpi ruokakulusi

Teksti tuotu vanhasta blogista. Julkaistu alun perin 30.6.2022.

Lähtötilanteen selvittäminen


Okei. Olet kerryttänyt motivaatiosi huippulukemiin. Olet valmis taklaamaan kaikki kovasti houkuttelevat heräteostokset ja kalliit valmisvaihtoehdot. Haluat aloittaa ruokasuunnittelun ja ottaa arkiruokailunne haltuun. Ennen kaikkea, haluat saada ruokakulut kuriin, varsinkin kun hinnat nousevat nyt jatkuvasti. Olen pahoillani- sillä nyt seuraa ruokasuunnittelun kuntotesti. Lähtötason selvittäminen. Hetki kun kaunistelematta katsot, kuinka paljon se "mitä ihmettä me tänäänkin syödään" oikein maksaa. 

Ehdottomasti motivaation ja tavoitteiden kannalta sinun olisi siis hyvä tietää lähtötilanne. Luulen, että kuvittelet ruokakulujen olevan pienemmät kuin ne todellisuudessa ovat. Kerää kuittidataa, kahlaa verkkopankkia tai kurkista kauppaketjujen omiin sovelluksiin. Itselläni on kokemusta vain S-mobiilista. Se on ollut ehdottomasti todella tarpeellinen työkalu niin alussa, kuin tämän säästömatkani varrella. 

Me juustohiiret

Katso esimerkiksi S-mobiilin omat ostot- osiosta, mikä tuoteryhmä on sellainen, johon teillä kuluu eniten rahaa. Yllättääkö jokin? Kuvitellaan, että teilläkin ollaan juustohiiriä, kuten meillä. Juustoihin uppoaa valtava summa rahaa, ihan huomaamatta. Salaatissa on fetaa, jokaisessa uuniruoassa on juustohuntu, leivänpäälle on ehdottomasti saatava useampi siivu, Aurajuusto maistuu hyvältä ihan joka ruoassa ja toisaalta, juustolautanenkin on hyvän leffan kaverina melko usein. 

👉Älä nollaa juustobudjettia. Puolita summa. Pyri syömään leivänpäällä enemmän kasviksia, raasta kerralla iso juusto raasteeksi ja pakasta annospusseiksi (valmis raaste on huomattavasti kalliimpaa!), laita juustohuntu vain makaronilaatikkoon ja Aurakin maistuu paremmalta kun sitä syö vain kerran viikossa. 

👉Älä missään tapauksessa heitä juustonkannikoita roskiin, vaan käytä ne johonkin ruokaan. Voit myös pakastaa kannikan ja raastaa jäisenä myöhemmin suoraan käyttöön, vaikka sitten juustohunnuksi. 

Konkretia 👉 Meillä leivänpäälle tarkoitettu juustokimpale ostetaan enää vain joka toinen viikko. Voimme itse valita, syömmekö juustoa säästeliäämmin vai olemmeko toisen viikon ilman. Leivänpäällä on nyt useammin esimerkiksi kasviksia ja kananmunaa. Erinomainen muutos myös terveellisyyden kannalta!

Säästöä syntyy varmasti jo useampi kymppi, eikä muutos ollut kokonaisuuteen nähden kovin suuri? 


Ruokakuluihin eivät kuulu vain kaupasta ostetut perunat ja porkkanat. Kun kohtaat totuutta, kohtaa se kunnolla. Listaa ruokakaupan lisäksi kuluihin myös kaikki herkut, ravintolakäynnit, take awayt, kioskit, kahvilat jne. Sinun ei missään nimessä tarvitse luopua näistä, mutta on hyvä tiedostaa paljon näihin käytätte rahaa. Uskallan väittää, että kaikki ei ole puhtaasta halusta käytettyjä euroja, vaan mukana on niitä "haetaan jotain nopeaa, kun ei kotona ole mitään syötävää"- ostoksia.  

Pidä silmällä myös hävikkiä Totuuden tiedostamiseen kuuluu myös syntyvän hävikin määrä. Paljonko rahaa heität bioon? Miltä tuntuisi heittää sinne sama euroina? Mikäli haluat tehdä kaiken kunnolla, pidä hävikkipäiväkirjaa. Kirjoita sinne muutaman viikon ajan kaikki mitä heität bioon. Listalta sinun on helppo katsoa esimerkiksi se, mitä ostat liikaa menekkiin nähden, johtuuko hävikki liian suurista pakkauksista vai kenties siitä, että ostat kerta toisensa jälkeen kaupasta jotain, mikä jää aina syömättä. Muista kertoa päiväkirjasta koko perheelle, jotta listauksesta tulee todellinen!


Älä surkuttele lopputulosta vaan kerää siitä motivaatiosi muutokseen! 

 
 ❤ Miia  

 

Oletko jo tilannut Miialan uutiskirjeen?

Maksuton arkiruokavinkki joka viikko!

Voit peruuttaa uutiskirjeen koska tahansa.