Keittiön järjestysvinkit

järjestys keittiö lapsiperhe muutos
Keittiön järjestysvinkit

 * Keittiömuutos toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä S-kaupat-ruokaverkkokaupan kanssa

 

Keittiön järjestys on toimivamman arjen edellytys

 

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän, mutta joskus sen järjestys saattaa tuottaa haasteita. Keittiö on se arkisen toiminnan keskus, jossa jokainen perheenjäsen pyörähtää useita kertoja päivässä. Sain mahdollisuuden toteuttaa yhdelle seuraajistani arkea sujuvoittavan muutoksen, kun yhteistyössä S-kaupat-ruokaverkkokaupan kanssa, toteutimme keittiömuutoksen hänen kotiinsa. 🤩

Pienestä, vanhahkon talon keittiöstä oli tarkoitus saada toimivampi ja järjestelmällisempi. Nykyisellään tila ei ollut optimaalisessa käytössä, eivätkä keittiön kuiva-aineet ja tarvikkeet mahtuneet kaappeihin vaan veivät tilaa tasoilta. Koska tavaroilla ei ollut omia selkeitä paikkoja, tavarat myös jäivät helposti seilailemaan tasoille. Selailtuani saamiani kuvia ja mittoja, valitsin S-kaupat-ruokaverkkokaupan laajasta valikoimasta tarpeelliset säilytyspurkit- sekä laatikot muutosta varten. Tilauksen teko sujui mutkattomasti ja keräilyssä oli onnistuttu keräämään kaikki tilaamani tuotteet ilman puutteita. Kaikki viisi pahvilaatikollista kävin hakemassa kätevästi noutopisteeltä, jonne auton sai onneksi ihan oven eteen, noutoasiakkaille varatuille autopaikoille. 

Itse muutoksen toteuttaminen oli intensiivinen päiväreissu. Kokonaisvaltaisen keittiömuutoksen toteutuksessa aikaa meni tunteja ja koko reissun mitaksi tuli täydet 12 tuntia, mutta jokainen hetki oli merkityksellinen, sillä pääsin konkreettisesti auttamaan kohti sujuvampaa arkea. Tämä on ollut missionani alusta saakka- sain tehdä hyvää ja auttaa konkreettisesti toisen ihmisen arkea. 💗 Muutoksen keskiössä olivat keittiön kuiva-aineet, mutta lopputuloksena oli lähes täysin uusiksi järjestelty keittiö, joka varmasti tulee helpottamaan päivittäistä puuhastelua keittiössä.

Kurkkaa lisää ennen-jälkeen materiaalia >>>

 

Luovia ratkaisuja ja kompromissejäkin

 

Yksi muutoksen keskipisteistä oli vanha kattilakaappi, joka sai uuden elämän kuivakaappina. Muutoksen myötä tämän ison kaapin tila saatiin paremmin hyötykäyttöön ja sinne järjesteltiin kaikki keittiön kuiva-aineet. Aikaisemmin kuiva-aineita oli tasoilla, vetolaatikossa sekä astiakaapissa, jolloin kokonaisuutta oli vaikea hahmottaa. Nyt kuiva-aineiden tarpeet on helppo kurkata yhdellä silmäyksellä, esimerkiksi kauppatilausta tehdessä. Uuden järjestyksen myötä myös mausteet mahtuivat tasoilta maustekaappiin. Järjestystä rytmitettiin erilaisilla kuiva-aineiden säilytyspurkeilla sekä laatikoilla, mutta jätettiin myös vapaata tilaa muuttuville tarpeille. 

Gastromax -säilytyspurkkeihin kirjoitettiin sisältö, parasta ennen -päiväys sekä keittoajat kalvotussilla. Kalvotussi (vesiliukoinen!) on helppo pyyhkiä pois kostealla liinalla, jolloin tekstejä voi myös päivittää tarpeen mukaan. Omassa keittiössäni olen käyttänyt mm. Dymo -tarrakirjoitinta sekä liitutaulutarroja.  

  

 

Kolme kohtaa keittiön järjestykseen: 

 

1. Karsi tarpeettomat tavarat - Käy säännöllisesti läpi keittiön kaapit ja laatikot. Poista tarpeettomat ja vanhentuneet. Montako paistinlastaa oikeasti tarvitset? Milloin viimeksi kokkasit kuudella kattilalla? Vähemmän tavaraa helpottaa tilan hallintaa ja järjestyksen ylläpitämistä. Siirrä yläkaappiin tai vaikka varastoon piparkakkumuotit, reikäkauha ja muut vain kausittain käytettävät tarvikkeet, jotta usein tarvittavat tavarat ovat helpommin saatavilla. Jos ostat isoja eriä tarjouksesta, varaa näille jokin erillinen paikka, jotta kuiva-ainekaapissa säilyy järjestys ja täydennä tarpeen mukaan. 

2. Hyödynnä säilytyspurkkeja ja -laatikoitaValitse säilytysratkaisut, kuten säilytyslaatikot, -purkit ja -korit, jotka sopivat keittiösi tarpeisiin. Ne auttavat pitämään samankaltaiset tavarat ryhmiteltyinä ja helposti löydettävinä. Suosi laatikoita erityisesti ylähyllyillä, jolloin sinun ei tarvitse kiipeillä katsomaan mitä kauimmaisesta nurkasta löytyy, vaan voit napata vain laatikon alas. Voisitko hyödyntää laatikoita myös jääkaapissa? Itselläni on jääkaapissa laatikko leivänpäällisille sekä hevihävikille, johon siirrän aina seuraavaksi pilaantumisvaarassa olevat hevit. 

3. Jokaisella asialla pitää olla paikka - Kuinka järjestys voisikaan säilyä, mikäli asioilla ei alkuunkaan ole omia paikkoja? Mieheni nauraa usein kun nakuttelen Dymoni kanssa, mutta kummasti perheen toinenkin osapuoli oppii järjestystä paremmin, kun paikat eivät ole vain omassa mielessäni! 

 

Toivottavasti tämä keittiömuutos ei ainoastaan tuonut käytännöllisyyttä ja järjestystä, vaan myös iloa ja innostusta ruoanlaittoon. Asukkaalta sain jälkeenpäin vielä viestin, kuinka ihanaa on, että kaikella on nyt oma paikka. 😍 Toivon, että tämä tarina inspiroi myös sinua tarttumaan toimeen oman keittiösi järjestelyssä ja löytämään luovempia ratkaisuita keittiön ongelmakohtien ratkaisemiseksi. Itse ainakin innostuin muutoksen jälkeen järjestämään myös oman maustekaapin, joka oli jäänyt hieman heitteille... 

 

Lisää materiaalia muutoksesta >>>

 
 Miia Miialasta
 

Oletko jo tilannut Miialan uutiskirjeen?

Maksuton arkiruokavinkki joka viikko!

Voit peruuttaa uutiskirjeen koska tahansa.